joi, 7 iulie 2011

Parul si ingrijirea lui[Prima Parte]

Astazi este Joi si vom vorbi despre par. O sa avem 2(sau mai multe) parti.

Subiectul I [despre par]

Parul a beneficiat intotdeauna de o atentie deosebita din partea oamenilor, el reprezentand unul din cele mai importante atribute ale frumusetii. Fiind expus mai mult factorilor atmosferici, parul necesita o ingrijire deosebita. El este o formatie anexa a pielii, produs de celule eptteliaie, fiind alcatuit din doua parti: tulpina parului, vizibila la exterior si radacina parului aflata in derma. Bulbul parului este o umflatura ce se afla la baza radacinii parului si este implantat intr-o cavitate mica numita folicul, care impreuna cu glandele sebacee alcatuiesc foliculul pilo-sebaceu. Forma si curbura foliculului pilos determina aspectul parului, intins, cret sau ondulat. Parul creste pana atinge o anumita lungime, dupa care cade si din folicul iese un nou fir de par. Grosimea si lungimea firului de par difera in diferite regiuni ale corpului si de la om la om.

 Subiectul II[Curatirea pielii capului si a parului]

Se face prin spalarea lui regulata.
Parul gras se va spala la 8-l0 zile. Abuzul de sapun si spalatul mat des (4-5 zile) excita glandele sebacee, facandu-le sa secrete mai multa grasime.
Se recomanda, in aceste cazuri, masaj cu talc facut la 4-5 zile, care absoarbe din grasime fara sa usuce pielea sau sa excite glandele, amanand astfel spalarea parului cu cateva zile.
Spalarea se recomanda sa se faca cu 3 galbenusuri de ou dupa care se va clati cu otet. Primavara se va folosi un decoct de urzici, dupa care se va clati cu otet.
Parul normal se va spala la 2 saptamani.
Parul uscat se va spala la 15-20 de zile tot cu un galbenus de ou.
Se bat 2 galbenusuri la 1/2 litru de apa calda, se strecoara si se frictioneaza pielea capului, se clateste apoi de cateva ori si se limpezeste cu otet.
Parul blond sau saten se va clati cu decoct de musetel 50 g la 500 g apa.
Un roi important il are si apa de spalat. Se recomanda apa de ploaie sau se poate reduce gradul de duritate al apei, adaugandu-se o lingurita de bicarbonat sau borax la 1 litru de apa. Se mai recomanda spalarea cu sapunuri medicinale: sulf, ihtiol, gudron, borax. Sampoanele prea parfumate trebuie etate.

 Subiectul III[Mentinerea hranirii naturale a parului]


Periatul si pieptanatul au o deosebita importanta pentru frumusetea si sanatatea lui prin intinderea pe toata lungimea sa a grasimilor secretate de glandele sebacee. Periatul activeaza circulatia, realizand o mai buna aerisire, deoarece si parul trebuie sa respire. Se va peria de la ceafa spre varf (capul aplecat spre fata) de la dreapta la stanga si invers, si din fata inspre spate.
Parul uscat se va peria apasat, atingandu-se pielea capului, pentru activarea glandelor sebacee, cel gras se va peria usor la suprafata, superficial, iar peria se va curata zilnic.
Uneori la pubertate la unele persoane apare matreata care, in final, poate duce la caderea parului. in medicina se numeste alopecie de la latinescul alopex = lpe (naparlirea ei). Cauzele caderii parului sunt multiple:
- o consecinta a bolilor infectioase (gripa, tifos, scarlatina, sifilis);
- tulburari ale sistemului nervos;


- tulburari ale glandelor cu secretie interna;

- tulburari de nutritie;


- datorita unor microorganisme (ciuperci);

- datorita batranetii (alopecie senila);
- ca o consecinta a unor intoxicatii si, mai ales, ca o consecinta a matretei, care este faza premergatoare caderii parului.
Ceea ce ajuta la combaterea caderii parului este masajul. Prin masajul capului se urmareste:


- dezvoltarea suportului muscular (muschii pielosi);

- reglementarea secretiei glandulare;


- activitatea circulatiei sanguine.

Masajul este recomandabil sa se faca seara, avand si un rol calmant.
Tehnica masajului consta in aplicarea pe cap a ambelor maini: mana dreapta se fixeaza in regiunea frontala, cea stanga in regiunea occipitala, degetele bine desfacute in palnie inainteaza cu miscari energice de du-te - vino, indreptate spre crestet.
Apoi, tot cu degetele bine fixate si desfacute, se executa miscarea energica^ pe partile laterale ale capului, deasupra urechilor, catre crestet. in caz de caderea parului in cantitate mare se renunta la masaj.
Se mai poate folosi si masajul electric, pornind de la frunte spre ceafa si de la crestet spre tample.
Alte cauze care duc Ea caderea parului:


- samponarea cu produse necorespunzatoare;

- vopsitul prea des;
- decolorarea, permanentul, folosirea fierului de ondulat parul, fixatil folosit des.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu